Криптоиндустрията е за регулациите, защото когато няма регулации, има много неяснота.

...
Криптоиндустрията е за регулациите, защото когато няма регулации, има много неяснота.
Коментари Харесай

Световната криптоборса Binance подкрепя регулациите


Криптоиндустрията е за регулациите, защото когато няма регулации, има доста неизясненост. Това съобщи Веселин Георгиев, ръководителят на българското поделение на водещата криптоборса Binance по време на среща с медиите в петък.

Регулациите дават изясненост за това в каква рамка даден бизнес може да се движи, разясни той. Коментарът му бе по отношение на признатия в четвъртък европейски закон за криптопазара, прочут като MiCA – първи път, в който държавните управления се пробват да основат контрол над промишлеността от подобен мащаб.

Където има регулации, там виждаме, че се основава една нова стартъп среда в криптоиндустрията, уточни още Георгиев. Той даде образец с Франция, която изпревари MiCA и преди този момент вкара свои регулации, което е помогнало за развиването на една нова стартъп екосистема в страната. Той уточни, че и български компании от бранша са отишли да създадат бизнеса си там поради съществуването на изясненост за работа.

„ Европа за първи път е напред от целия свят, пропуснахме две други онлайн революции и в този момент сме напът да хванем третата “, добави той.

На въпрос дали ще се желае настрана лиценз за активност и от България, Георгиев съобщи, че към този миг не може да каже съответно. Като общоевропейско законодателство MiCA разрешава дадена криптокомпания да получи лиценз в една от страните в Европейски Съюз и с него да оперира и в останалите. На този стадий Binance има регулаторно утвърждение в Европа от Франция, Испания, Италия, Полша, Литва и Швеция отвън рамките на MiCA. Всяка компания, работеща на територията на Европа, ще разполага с 18 месеца, в които да приведе активността си в сходство с новата законодателна рамка.

Що се отнася до това дали съществуването на регулаторна рамка би могла да притегли повече консуматори, от Binance обявиха, че това би могло да стане, може би, индиректно.

" Като има повече регулаторна изясненост, това значи, че промишлеността, първо, е пораснала задоволително, второ, продължава да се развива. Може би, и се надявам, да притегли повече хора към света на криптовалутите в Европа и България ", уточни Георгиев. Като приказваме за MiCA би трябвало да знаем, че каквото е в Европа, това ще е и в България, акцентира той.

По отношение на към този момент появилите се рецензии, че MiCA може би няма да е задоволителна и ще е належащо надграждане, Георгиев съобщи, че законът сигурно ще би трябвало в някакъв миг да бъде надграден. Може би ще има малко по-чести промени, тъй като промишлеността се трансформира, означи той и добави, че като се промени средата, би трябвало да се промени и законът.

Според Георгиев никой не може да каже дали спадът на промишлеността е към края си.

По думите му рецесията в бранша от последната година е нещо положително за оздравяването на промишлеността в дълготраен проект. Очевидно FTX (чийто провал от ноември 2022 година се трансформира в емблема на проблемите в бранша, бел. ред.) не беше компания, която се е управлявала по верен метод, съобщи Георгиев.

Въпреки това той бе безапелационен, че криптопазарът се държи много по-добре в сложни времена, в сравнение с обичайният финансов пазар. След сложната за бранша 2022 година, в която биткойнът изтри към 65% от пазарната си оценка, от началото на тази година налице е възобновяване на цената, както при токена, който прекрачи прага на 30 хиляди $, по този начин и на по-широкия пазар като цяло.

" Не е проблем да има проблеми, значимото е да знаеш по какъв начин да се оправиш с тях ", уточни Георгиев, като подсети, че промишлеността към момента е млада и доста турбулентна.

Що се отнася до тематиката с цифровите валути на централните банки (CBDC), Георгиев съобщи, че Binance има по-скоро позитивен взор от позиция на ролята им на различна валута.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР